Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група захворювань, причиною яких є потрапляння в організм людини збудників: вірусів, бактерій, паразитів, що спричиняють ураження шлунково-кишкового тракту. Захворювання протікають з ознаками інтоксикації. До цієї групи відносяться і харчові отруєння.

Причинами недуги найчастіше стають порушення правил особистої гігієни та вживання уражених харчові продукти та забрудненої води. Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби.

ГКІ можуть призвести до летального результату, тому не ігноруйте симптоми захворювання, а у разі необхідності – негайно звертайтеся за медичною допомогою.

Симптоми, при яких потрібно негайно звернутися до лікаря:

  • наявні ознаки зневоднення, зокрема незначне сечовипускання або його відсутність, висока сухість у роті та горлі;
  • часті водянисті випорожнення понад 5 раз на добу в дорослого;
  • багаторазова блювота;
  • висока температура, яка супроводжується діареєю і блювотою;
  • кров у випорожненнях;
  • переймоподібні болі в животі будь-якої локалізації.

Люди старшого віку та діти раннього або дошкільного віку знаходяться у групі ризику ГКІ. Для приладу в дітей швидко розвивається дегідратація їм обов’язково потрібна допомога лікаря. Тому завжди слід завжди пам’ятати, що купуючи на ринках, особливо на стихійних, м’ясні вироби, в т.ч. «домашню» ковбасу, вживаючи без термічної обробки молоко та сир, придбаних на ринку, забуваючи помити перед їжею руки та фрукти-овочі, ми ризикуємо захворіти на кишкову інфекцію.

Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій достатньо виконувати прості профілактичні дії:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • не споживати продукти, що зберігалися з порушенням вимог щодо термінів та умов зберігання;
  • мити фрукти та овочі проточною водою, перш ніж готувати;
  • не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо.

Під час дії воєнного стану в Україні вимушено збільшилась міграція населення по території України. Нестандартні умови переміщеня, а саме довге очікування на вокзалах, пунктах пропуску, в сховищах, тривале перебування у транспорті, де відсутні умови для зберігання продуктів та миття рук, можуть бути причинами виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Загалом можуть виникнути спалахи гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в місцях розміщення тимчасово переміщених осіб.

Харчові отруєння мікробного походження поділяються на дві групи: токсикоінфекції та бактеріальні токсикози. Токсикоінфекції  це отруєння, викликані мікробами, які розмножилися на продуктах.  Бактеріальні токсикози  це отруєння, викликані отрутою, яку мікроби виділили в харчовому продукті (до них належать ботулізм та стафілококові токсикози).

До харчових токсикоінфекцій належать отруєння, викликані бактеріями з групи сальмонел, кишечної палички та палички протея. Запобігання захворюваності на кишкові інфекції багато в чому залежить від обізнаності населення щодо дотримання базових гігієнічних навичок:

  • мити руки або обробляти їх вологими серветками, побутовими дезінфікуючими засобами (антисептиками) після відвідування туалету та перед вживанням харчових продуктів або їх приготуванням;
  • виготовлені страви вживайте одразу, а у випадку їх зберігання, перед споживанням, піддайте, за можливості, вторинній термічній обробці, зберігайте виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;
  • не вживайте продукти і напої при найменшій підозрі щодо їхньої якості та з закінченим  терміном споживання, зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, який зазначено на упаковці, та дотримуйтесь встановлених термінів зберігання; – не беріть в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холодильнику);
  • також звертайте увагу на воду: не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
  • не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживаєте їх сирими.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (підвищення температури тіла, інтоксикація, блювання, біль у животі, рідкі випорожнення)  необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями і зберегти здоров’я та працездатність. Не займайтеся самолікуванням.

Як вберегтись від харчових отруєнь в умовах надзвичайних ситуацій.

Харчові отруєння є небезпечними і в мирний час, але при обмеженому доступі до води, продуктів, засобів гігієни та при скупченні людей ризики зростають.

Для попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись простих і доступних кожному правил:

  • перш за все мити руки перед вживаннямїжі, після туалету та повернення з вулиці, це все стосуєтьсяв першу чергу і дітей;
  • не купувати у випадковихосіб в місцях, не призначених для торгівлі, на стихійних ринках в антисанітарнихумовах молочні та м’ясні продукти;
  • не купуйтесвіжу рибу в неустановлених місцях, яка ймовірно може бути непридатною для вживання, в зв’язку зі зниженням рівня води в населених пунктах Херсонської та Запорізької області;
  • при купівлі харчовихпродуктів в торгівельній мережі обов’язково звертати увагу на терміни придатності та умови зберігання продуктів, зазначених на упаковці;
  • правильно зберігайте продукти харчування в холодильному обладнанні при температурному режимі не вище +4 – +6℃, особливо молочно-кислі, м’ясні, рибні продукти;
  • не вживайте продуктихарчування з вичерпаними термінами зберігання, продукти, що швидко псуються або зберігалися без холодильного обладнання;
  • не вживайте будь-яку забруднену їжу, ретельно мийте овочі, фрукти, ягоди, а для маленьких дітей ці продукти обов’язково потрібно ошпарити кип’ятком;
  • не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • проводьте належну теплову обробку сирих продуктів харчування, м’ясні, рибні продукти необхідно варити, смажити до повної готовності, бо достатня термічна обробка знищує збудників захворювання;
  • уникайте контакту при зберіганні сирих продуктів та готових, бо це небезпечно, що може привести до мікробного забруднення готової продукції.

Пам’ятайте захворювання легше попередити, ніж лікувати.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад!

Ботулізм – це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Влітку, коли температура повітря підвищується, слід бути уважними до умов зберігання та приготування їжі. За 4 місяці 2023 року в Україні 25 людей постраждали від ботулізму, зокрема троє дітей, серед дорослих 1 випадок виявився летальним.

Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.

Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими, оскільки мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Симптоми ботулізму

  • порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети
  • сильна сухість у роті
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість
  • запаморочення
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп)
  • ураження м’язів шиї та кінцівок

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, без різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Тому за найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря та будьте уважні до свого раціону – життя дорожче тимчасової гастрономічної насолоди.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до вмісту